×

انواع دوربین مداربسته و کاربرد آن

حامد صفری
29 آذر 1401
دقیقه زمان برای مطالعه


اگر با وجود تنوع دوربین های مداربسته در بازار می خواهید به راحتی انتخاب وخرید کنید این مطلب را بخوانید. در این مقاله سعی داریم دوربین ها را از لحاظ ظاهر، کیفیت، لنز و… دسته بندی کنیم. در نتیجه تفاوت این دوربین ها را بهتر و راحت تر متوجه خواهید شد. برای مقایسه راحت تر و انتخاب بهتر، انواع دوربین مداربسته را براساس چند فاکتور به 4 گروه اصلی تقسیم بندی می کنیم:

  1. تکنولوژی دوربین مداربسته (شبکهIP یا آنالوگHD)
  2. شکل انواع دوربین مداربسته
  3. رزولوشن و کیفیت تصویر دوربین
  4. لنز دوربین مداربسته
  5. .1 انواع دوربین مداربسته براساس تکنولوژی

    دوربین های مداربسته با توجه به چگونگی ارسال اطلاعات تصاویر به دستگاه ضبط کننده به دو گروه تقسیم بندی می شوند:
    • دوربین مداربسته آنالوگ: در این نوع دوربین ها اطلاعات به صورت سیگنال های آنالوگ ارسال می شود.
    دوربین مداربسته تحت شبکه: این نوع دوربین ها اطلاعات را به صورت دیجیتال و تحت پروتکل های شبکه ارسال می کند.
    دوربین مداربسته آنالوگ:
    ابتدایی ترین دوربین های مدار بسته بر اساس تکنولوژی آنالوگ طراحی و تولید می شدند. این سیستم ها نیازهای اولیه به دوربین مدار بسته را برطرف کرد اما به مرور چالش های جدید موجب شد تا سیستم های تحت شبکه طراحی و معرفی شوند.

    قیت بالای این سیستم ها موجب شد کمپانی های سازنده دوربین مداربسته دست به خلاقیت زده و دوربین مداربسته آنالوگ HD را روانه بازار کنند. دوربین مداربسته با تکنولوژی آنالوگ موجود در بازار با نام های دوربین توربو اچ دی، HDCVI, HDTVI و AHD وجود دارند.

    این نام ها براساس شرکت سازنده آنها انتخاب شده است و تمامی آنها از سیستم آنالوگ HD پیروی می کنند. چنین دوربین هایی طرفداران بسیاری را در بین مخاطبان دوربین مدار بسته پیدا کرد. قیمت مقرون به صرفه این سری از دوربین ها و کیفیت مناسب از مهم ترین ویژگی های جذب مشتری آنهاست. دستگاه ضبط کننده در سیستم مداربسته آنالوگ DVR است و برای اتصال دوربین به دستگاه از کابل کواکسیال استفاده می کنند. سادگی نصب و قیمت پایین، دو عاملیست که دوربین های آنالوگ را در جایگاه خوبی قرار داده بود.
    دوربین مدار بسته تحت شبکه:IP
    دوربین مدار بسته تحت شبکه را با نام دوربین IP نیز معرفی می کنند. در دوربین های IP یا همان تحت شبکه دستگاه ذخیره کننده اطلاعات و تصاویر NVR است .کیفیت تصاویر در ساختار شبکه به مراتب بالاتر و بهتر است. ضمن اینکه قابلیت پردازش تصویر به طور گسترده تری در دسترس است. این سیستم ها در نسل های جدید به قابلیت های هوشمند مجهز شده اند. به گونه ای که در طراحی خانه، ساختمان و شهرهای اسمارت کارایی دارند. گرچه ویژگی ها و جذابیت های بالایی دارند اما قیمت بالای آنها موجب شده است تا مشتریان تنها در صورت ضرورت به سراغ این سری از دوربین ها بروند.

    .2شکل انواع دوربین مداربسته:


    دوربین های مداربسته براساس بدنه و شکل ظاهری نیز دسته بندی می شوند. انواع دوربین های مداربسته در این دسته بندی شامل دوربین دام، بولت، اسپیددام، چشم ماهی، پینهول هستند.
    دوربین مداربسته دام DOME
    علت نام گذاری دوربین های مداربسته دام شکل ظاهری آنهاست در زبان انگلیسی Dome به معنی گنبد است. این نوع دوربین بیشتر برای نصب در محیط های داخلی پیشنهاد می شود. به دلیل ساختار دوربین دام، آن را زیر سقف نصب می کنند. به دلیل نصب این دوربین ها بر روی سقف، گاها نیز به این دوربین ها دوربین های سقفی نیز می گویند. از کاربرد این دوربین را می توان نصب در منازل، اداره ها، فروشگاه ها، داخل قطار مترو ومکان های عمومی،هتل ها،بیمارستان ها و… نام برد. جنس بدنه دوربین دام اغلب پلاستیک و در مواردی نیز از فلز ساخته شده است.
    دوربین مداربسته بالتBULLET
    دوربین های بالت که ظاهری عموماً استوانه ای یا مکعب مستطیل دارند و بیشتر برای نصب در محیط های بیرونی توصیه می شوند. دوربین بالت قابل نصب روی دیوار و زیر سقف است.به علت نصب در محیط های بیرونی و قرار گرفتن در معرض گردوغبار و باران دارای مقاومت بدنه بیشتری است. جنس بدنه دوربین بالت (بولت) اغلب از فلز است. براساس انواع مختلفی که در دوربین بالت وجود دارد میزان مقاومت آنها در برابر رطوبت و گردوغبار متفاوت خواهد بود. وجود پایه در این نوع دوربین نقطه ضعفی در مقابل دزدیده شدن آن است که برای پیشگیری بهتر است در ارتفاع و دور از دسترس نصب شود.
    دوربین مداربسته باکس BOX
    دوربین های باکس نوع دیگری از دوربین مدار بسته هستند که بیشتر کاربری صنعتی دارند. شکل ظاهری آنها به صورت باکس و مکعب مستطیل است. لنز این دوربین ها از قبل روی آن نصب نشده است و باید به طور جداگانه تهیه و نصب شود.
    دوربین مداربسته اسپیددام،گردان PTZ
    دوربین های مداربسته گردان، اسپیددام یا PTZ همگی این نام ها به یک نوع از دوربین مداربسته گفته می شود که قابلیت چرخش دارد. به علت گردان بودن، برای فضاهای وسیع و بزرگ نصب این نوع دوربین توصیه می شود. کنترل گردش دوربین از راه دور توسط اپراتور امکان پذیر است. در برخی از مدل ها این کنترل حرکت دوربین، زوم و فوکوس قابل برنامه ریزی است تا بدون حضور یا دخالت اپراتور نیز بتواند کار خود را انجام دهد.
    دوربین مداربسته چشم ماهی fisheye
    دوربین چشم ماهی یا Fisheye به دلیل ساختار ظاهری که شبیه چشم ماهی دارد به این اسم نام گذاری شده است. این دوربین ها امکان زاویه دید 180 یا 360 درجه را می دهند. به این واسطه با کاهش تعداد دوربین های مصرفی می شود. دوربین چشم ماهی دارای لنز ثابتی است و باید بر روی مرکز سقفی با حداقل 3 متر ارتفاع نصب شود تا تصویر کلی از محیط تحت پوشش ارایه دهد. البته ارتفاع نصب در این دوربین ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
    دوربین مداربسته پینهول
    نوع دیگر از دوربین های مداربسته دوربین های مخفی هستند. به علت کوچک بودن بدنه آنها و قابلیت مخفی شدن به دوربین های مخفی شهرت دارند. در این میان برخی از انواع آن به صورت دوربین های مینیاتوری یا پینهول در بازار وجود دارند. دوربین های سوزنی نیز از این دسته از دوربین ها محسوب می شوند.

    .3 انوع دوربین مداربسته بر اساس کیفیت تصویر


    کیفیت تصویر اولین گزینه ایست که بسیاری از مشتریان در زمان انتخاب دوربین به آن توجه می کنند. ذکر این نکته لازم است که عوامل مختلفی در کیفیت تصویر دوربین مدار بسته نقش دارد. اما یکی از بارزترین عامل رزولوشن و وضوح تصویر است. در مشخصات دوربین رزولوشن تصویر را به صورت یک عدد در کنار MP (مگاپیکسل) مشاهده می کنید. در واقع این عدد به تعداد پیکسل های تشکیل دهنده تصویر اشاره دارد. هر چه این عدد بزرگتر باشد تصویر از تعداد پیکسل های بیشتر تشکیل شده و جزئیات تصویر مشخص تر است. رایج ترین رزولوشن برای دوربین های مدار بسته 1، 2، 3، 4، 5، 6، 8 و 12 مگاپیکسل است. اما پر فروش ترین روزلوشن ها عموماً 1، 2، 4 و 8 مگاپیکسل است.
    رزولوشن های موجود در بازار شامل موارد زیر است:

    1 مگاپیکسل =HD(720*1280) و 2مگاپیکسل=FULL HD(1080*1920)
    3 مگاپیکسل = (2048*1536)و 4 مگاپیکسل =(2560*1440)
    5 مگاپیکسل = (2536*1920) و 8مگاپیکسل =(3840*2160)(4K)

    4.انواع دوربین مداربسته بر اساس لنز دوربین


    معیار دیگر برای دسته بندی دوربین مدار بسته میتوانیم استفاده کنیم لنز دوربین است.
    1-لنز ثابت یا Fixed:لنز ثابت (fixed)یکی از نمونه های دوربین مداربسته است که از لحاظ لنز با دیگر دوربین های مداربسته تفاوت دارد. این لنز ها دارای فاصله کانونی ثابتی هستند. در نتیجه زاویه دید دوربین با لنز ثابت بعد از نصب قابل تغییر نیست. دوربین مداربسته با لنز ثابت قیمت پایین تری دارد بنابراین برای نصب در مکان هایی با حساسیت کمتر مناسب هستند. زاویه دید این دوربین به انواع مختلفی مثل ۲،۴،۶،۸ و ۱۲ میلیمتری و غیره تقسیم بندی می شود.
    2-لنزvarifocal یا متغیر:دراین لنزها علاوربر اینکه میتوانیم فوکوس کنیم،میتوانیم فاصله کنونی انها را هم تغییر دهیم.درنتیجه میتوانیم بعد از نصب دوربین زاویه دید آنها را بصورت دستی تنظیم کنیم.
    3-لنزvarifocal motoraized یا متغیرموتورایز:لنزمتغیرموتوردار به صورت خودکار میتواند زاویه دید و فاصله کنونی را از طریق موتور تنظیم کند.دارای قابلیت فوکوس خودکار می باشد.در نتیجه از نظر قیمت گران تراز لنز ثابت ومتغیر بدون موتور میباشد.
    با تشکر که تا پایان این مقاله همراه ما بوده اید.امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

دوربین مداربسته تحت شبکه IPچیست؟

اگر به دنبال خرید دوربین مداربسته هستید و نمی‌دانید از بین دوربین آنالوگ و دوربین تحت
حامد صفری
09 بهمن 1401

اسپیددام چیست؟کاربرد آن چیست؟

اسپیددام چیست؟کاربرد آن چیست؟دوربین گردان اسپیددام چیست ؟ دوربین مداربسته‌ای است با
حامد صفری
09 بهمن 1401

مقایسه قیمت دوربین مداربستهIP و AHD

همانطور که در مقالات قبلی درباره دوربین مدار بسته AHD چیست و دوربین مداربسته IP چیست توضیح
حامد صفری
23 بهمن 1401
فیلدهای قابل نمایش را انتخاب کنید. بقیه فیلد ها مخفی خواهند شد
  • تصویر
  • کد محصول
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • دسترسی
  • توضیح
  • عرض
  • اندازه
  • ویژگی ها
  • فیلد دلخواه
مقایسه